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Copyright in Education, FAQ’s 
A Collection of Commonly Asked Questions and Answers. 

 
Q: As a teacher, I know that I have a wider use of materials under copyright, how do I 
know what I can and can’t use? 
 

A: Fair Use is explained in Section 107 of the US Copyright law. It allows limited uses of 
copyrighted material without seeking permission. The 4 guiding principles of fair use are: 
 

1. Purpose - For what reason is the material being used? The courts will give 
 preference to non-profit educational uses, as opposed to commercial uses. 
2. Nature - What type of work is it? Fictional work is more likely to require 
 permission than with factual work. 
3. Amount - How much of the work is being used? This item is the most 
 commonly addressed in fair use guidelines. How much of a chapter can I copy 
 to use? How much of a video can I show? Guidelines that have been set by 
 various organizations are not law, but they are guidelines that are usually followed. 
4. Effect - How does the use of that portion of the work effect the potential? 
 commercial market for the work? Copying large portions of a work in order for 
 the student to not have to purchase the book, would probably have an effect on 
 the market for the work. This would not be considered “fair use”. 
 

-- Remember that fair use is only for non-profit, educational uses. An instructor cannot 
copy items from published works to compile a book or packet they plan on selling for a 
profit. Instructors are given many freedoms under fair use, as long as they abide by the 
guidelines! 

 
Q: I heard colleagues referring to “The TEACH Act” concerning copyright issues. What 
does the TEACH Act allow educators to do? 
  

A: The TEACH Act increases the instructor’s rights when working in the distance learning 
environment. 
 

The TEACH Act allows for:  
 

   Display / performance of nearly all types of work,  
   No restrictions on recipient’s location (traditional or digital classroom)  
   Student access / retention for length of class session, and  
   Copying / storing for digital transmission of material to students (including analog 
    works not otherwise available to the faculty member).  
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TEXT & IMAGES 
 

Q: Can I use text and images from a website as long as it doesn’t have a copyright 
symbol?  
 

A: No. Material can be copyrighted even if it does not have a copyright symbol, but Fair 
Use Guidelines may apply. 
 
Q: There is a great article that I have found on a website. I would like the students to 
use this material. Do I need to obtain permission?  
 

A: Linking to material is a great way to avoid the need to obtain permission. Giving the 
students the link (for example, on your Blackboard site) is allowed. Through the fair use 
guidelines, each student then can make their own personal copy. 

 
VIDEO/ AUDIO 
 

Q: May I rent or buy a video that I want to use in my classroom? 
 

A: Yes. Fair Use will allow you to do so, with a few provisions. The video must relate to 
your current curriculum. Although most videos are labeled, “For Home Use Only”, 
guidelines consider it fair use in a face-to face classroom. You can not show the video for 
entertainment purposes or charge admission. 
 
Q: May I rent the video and make a copy to use every semester? 
 

A: No, this is clearly an infringement on the copyright. One of the four guidelines of fair 
use is: Effect – How does the use of that portion of the work effect the potential 
commercial market for the work? This would definitely have an effect. 
 
Q: May I take a copy of a video that ICC owns and make my own copy? 
 

A: No, once again this would be an infringement on the copyright. 
 
Q: May I copy a portion of the tape to use in my own presentation? 
 

A: Yes, an educator may use 10% of the movie, or up to 3 minutes, whichever is less. 

 
Q: I am preparing an end of the year presentation for my classes. I would like to use a 
popular song in the background. Is there a way to do this without violating copyright law?  
 

A: If you do not need to use a particular song, it is better to use music that is royalty free 
or music that is available through Creative Commons. 
A great place to start is at http://search.creativecommons.org/  
 
 
 
 

http://search.creativecommons.org/�
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TEXT BOOKS & COURSE PACKETS 
 

Q: “I would like to use the workbook that accompanies my textbook. Although it 
covers the entire text, I only need the first three chapters. I don’t want to have the 
students pay $25 for the workbook, so I would like to copy the first three chapters. 
Would this fall under the fair use guidelines?” 
 

A: No, this would not fall under the fair use guidelines. According to Ad Hoc Committee on 
Copyright Law Revision, Authors League of America, and Association of American 
Publishers, Inc., “There shall be no copying of or from works intended to be "consumable" 
in the course of study or of teaching. These include workbooks, exercises, standardized 
tests and test booklets and answer sheets and like consumable material. 
 

For more information, see (Agreement on Guidelines for Classroom Copying in Not-For-
Profit Educational Institutions with respect to Books and Periodicals, Agreed March 19, 
1976, Ad Hoc Committee on Copyright Law Revision, Authors League of America, and 
Association of American Publishers, Inc., 
http://www.musiclibraryassoc.org/Copyright/guidebks.htm) 

 
Q: Are the “fair use” guidelines good for educational packets even though they are sold in the 
bookstore?  
 

A: Yes. ICC instructors can use the “fair use” guidelines to help gather information for the packets. The 
major fair use principle you need to consider is the amount of work that is going to be used. Questions to 
ponder … Did I use 10% or less of the work? Did I avoid using the core of the material? Did I get 
permission to use an article that I would like to use semester after semester? 

 
Q: I am using a different textbook than last year. There are a couple of charts I would 
like to use from the old textbook. Would I be allowed to copy and use these?  
 

A: Yes, Fair Use allows educators to copy many items to use for educational purposes. This 
depends on which book, how much you want to copy and how it will be used. If you need help 
determining what can be copied within the Fair Use guidelines, contact the Copyright 
Facilitator: http://www.icc.edu/innovation/copyrightServices.asp. 

 
Q: I compiled a course packet for my class. I included 8 different diagrams that I found in 
published works. Will these diagrams fall under the fair use category, allowing me to use 
the material without obtaining permission?  
 

A: This depends on where the diagrams originated. If the diagrams came from different 
books, this would clearly fall under fair use. The fewer the items from each book, the 
better. The key is how many copies came from each book, and what was the impact. A 
general fair use guideline for use of articles is that you can use up to 10% of a book, as long 
as this does not impact the sale of such book. A general guideline for diagrams and 
drawings is the use of one diagram or drawing per book or periodical issue. Often it is 
possible to find similar diagrams in different books. Choosing one diagram from each 
different book would keep you in compliance of fair use. 
 
 

http://www.musiclibraryassoc.org/Copyright/guidebks.htm�
http://www.icc.edu/innovation/copyrightServices.asp�
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INTERNET 
 

Q: Can I put the project I presented in class onto my Website? 
 

A: Not necessarily. Copyrighted material used under the “fair use guidelines” may not be 
allowed to be put on a website for viewing outside your educational institution. 
 

Q: Can I use anything that I find on the internet?  
 

A: No, the internet is not public domain. Websites are copyrighted and “fair use” 
guidelines must be considered, or permission needs to be obtained. 

 
PUBLIC DOMAIN & CREATIVE COMMONS 
Q: What is Public Domain? 
 

A: Public domain contains works that are not copyrighted and may be used without 
permission. Credit should still be given to the source. Just because something is available 
to the public (i.e. Websites), it does not necessarily mean it is considered public domain. 

 
Q: There are excellent photographs on the Smithsonian website. Can I use them? 
 

A: The Smithsonian has granted permission for use of all their photographs for educational 
purposes. Much of the material found on government websites are in the public domain. 
(Review the copyright statements.) 

 
Q: Do I need permission to download government documents? 
 

A: Documents produced by the U.S. government, or any government agency, are 
considered public domain. They can be downloaded, copied, etc. 

 
MY ORIGINAL WORK 
 

Q: When is there a need to register my work? 
 

A: You should register your work if you think you may need to defend it. You need to 
register it with the U.S. Copyright Office before you can legally bring a lawsuit to enforce 
it. 
 

Q: How do I register a copyright and how much does it cost? 
 

A: You can register a copyright with the U.S. Copyright Office. The forms can be obtained 
by calling the Copyright Office at (202) 707-9100, or online at http://www.copyright.gov . 
The registration fee is currently $45 per work or $35 online. 

 
 
 
 
 

http://www.copyright.gov/�
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Q: What can be copyrighted? What cannot be copyrighted? 
 

A: There are many items that can be copyrighted. Among them are: literary works; 
musical works (including lyrics); dramatic works (including music and scripts); pantomimes 
& choreographic works; pictures & graphics; sculptures; architectural works; motion 
pictures & audiovisual works; semiconductor ships; ship hull designs, original designs (such 
as mask works and weave patterns). 

 
STUDENT WORK 
 

Q: A student in my class has written a wonderful short story that I would like to share with 
my future classes. Is this work copyrighted? 
 

A: Yes, students own the copyright on their creations. You must obtain the student’s 
permission before you copy it, display it, etc. This would also include art projects, term 
papers, power point presentations, etc. 

 
Q: What is the best way to obtain permission from a student? 
 

A: Emailing the student and asking for a response would be effective. In most cases, the 
student will be proud of this and it would also show the student the importance of 
copyright compliance. The instructor can either keep a folder of “permission granted” or if 
you respond with a “thanks” it will be kept in your sent mailbox. 


